Masaj, sağlığı sağlamak için uygulanan en eski ve en güvenli yöntemlerden biridir. Masaj terapisi, eller, parmaklar, kollar, dirsekler veya ayaklar kullanılarak vücudun kaslarına ve yumuşak dokularına basınç uygulanmasıdır.
Masaj, sağlığı sağlamak için uygulanan en eski ve en güvenli yöntemlerden biridir. Masaj terapisi, eller, parmaklar, kollar, dirsekler veya ayaklar kullanılarak vücudun kaslarına ve yumuşak dokularına basınç uygulanmasıdır. Vücuttaki kan dolaşımını iyileştirir, böylece ağrıyı hafifletir, stresi, depresyonu ve kaygıyı azaltır. Bir masaj terapisti, hastanın ihtiyacına ve fiziksel durumuna bağlı olarak felç, dairesel hareketler, yoğurma, dokunma veya titreşim gibi farklı masaj teknikleri kullanabilir.
Diyabet için masaj terapisi kullanımı son birkaç yılda önemli ölçüde artmaktadır. Çeşitli çalışmalar, diyabet hastası hastaların düzenli tıbbi tedavileri ile birlikte masaj terapisi kullandıklarını göstermiştir. Diyabette, kan şekeri (glikoz) seviyeleri salgılanmasındaki veya insülin hormonunun kullanılmasındaki dengesizlikten dolayı çok yüksektir. İnsülin, glukozun hücrelere girmesine yardımcı olmak ve vücuttaki kan şekeri seviyesini düzenlemek için pankreas tarafından üretilir. Enjeksiyon bölgelerinde masaj yapıldığında vücuttaki insülin emilimini arttırır. Buna ek olarak kan şekeri düzeyleri üzerinde de olumlu bir etkisi vardır.
Masaj terapisinin yararları inanılmazdır ve lenf sistemini uyarmaktan, kan şekeri seviyesini düşürmekten toksinleri vücuttan atmaya kadar değişebilir. Masaj vücuttaki kan dolaşımını iyileştirir ve atardamarların sertleşmesi gibi diyabet nedeniyle oluşan kötü etkileri azaltır. Vücuttaki kan dolaşımı düzeldiğinde, vücut hücrelerine daha fazla oksijen ve besin verilir ve bu da hücrelerin insülin kullanımını arttırır.
Masaj, stresi gevşetmek ve azaltmak için mükemmel bir terapidir. Herhangi bir stres veya zihinsel yorgunluk, diyabetik hastaya kan şekeri seviyesini yükselttiği için zararlıdır. Bu nedenle bir masaj sinir sistemini gevşetmeye ve stres hormonlarının üretimini azaltmaya yardımcı olarak kan şekeri seviyesini normal seviyede tutar. Duke Tıp Üniversitesi, Dokunmatik Araştırma Enstitüsü gibi çeşitli enstitüler, stres yönetimi uygulamaları hakkında araştırmalar yapmış ve çalışmalar, herhangi bir gevşeme terapisi formunun (masaj gibi) kan şekeri seviyesini düşürmede derin bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Artan kan şekeri seviyeleri, diyabetik hastalarda, kaslarının, tendonlarının ve bağlarının sertleşmesinin yanı sıra eklemlerde daha az hareket yaşadıklarından dolayı diyabetik hastalarda bağ dokusunun kalınlaşmasına neden olur. Masaj terapisi, dokunun esnekliğini ve eklem hareketliliğini artırmada önemli ölçüde yardımcı olur. Bunun dışında, hastalara düzenli hareket germe ve bazı hareket tekniklerini içermeleri önerilir.
Bir masaj terapisine başlamadan önce, diyabetik hasta daima birinci basamak doktorlarına danışmalıdır. Kontrolünde diyabet hastası olan bir kişi, yalnızca tansiyonu kontrol altındaysa ve ayrıca diyabet hasarı olmaması koşuluyla, masaj yaptırabilir. Diyabetli insanlar masaj yapmadan önce bazı ihtiyati önlemler almalıdırlar. Masaj uygulayıcısına endişe konusu hakkında önceden bilgi vermeli ve kan şekeri seviyesinin kontrol altında olduğundan emin olmalıdır. Masajın etkileri daha uzun süre devam edebilir, bu nedenle diyabetik hastanın kan şekeri seviyesini düzenli aralıklarla kontrol etmesi gerekir. Diyabette sık görülen bir komplikasyon nöropatidir, bu gibi durumlarda hafif vuruşlarla yapılan nöromüsküler masaj ve akupunktur da olduğu gibi basınç uygulamak daha güvenli bir seçenektir.